Deti a sladké: ako zabrániť zubnému kazu a vyhnúť sa obezite

Cukor, ak je vo veľkom množstve, môže spôsobiť zubný kaz a spôsobiť obezitu. Potraviny, ktoré obsahujú množstvo rafinovaného cukru a niekoľko užitočných látok, môžu mať veľmi negatívny vplyv na obsah cukru v krvi dieťaťa a teda na jeho náladu a správanie. V rafinovanom cukre nie je nutričná hodnota. Avšak podľa môjho názoru sa nič nestane, ak niekedy dáte deťom sladkosti – kus koláča, puding, zmrzlinu alebo sušienky. Samozrejme, netreba to preháňať  ale to neznamená, že musíte úplne vylúčiť cukor z potravy.

dort

·         Dôležité je, ako sa cukor dostáva do tela. Rafinovaný cukor, ktorým mám na mysli cukrovú repu alebo cukrovú trstinu (sacharózu) , sú v skutočnosti prázdne kalórie. Plastové sladkosti (ako marmeláda a cukrovinky), nápoje sýtené oxidom uhličitým, čokoládové tyčinky nemajú nutričnú hodnotu a môžu mať vplyv na náladu a správanie dieťaťa, čo spôsobí výbuch energie a následnú apatiu.

mix
 
·         Avšak energia, ktorú dáva cukor, môže byť prospešná v kombinácii s užitočnými zložkami: ovocím, mliečnymi výrobkami, ovsenými vločkami, vajcami. Budú vypĺňať žalúdok a uvoľňovať energiu pomalšie. Úspešná možnosť – zdroje prírodných cukrov, ako je fruktóza (v ovocí) alebo laktóza (v mlieku). Tieto cukry uvoľňujú energiu pomalšie a sú obsiahnuté v potravinách, ktoré dodávajú telu aj iné živiny.

lízátko
 
·         Rovnako ako v prípade soli, významná časť cukru v latentnej forme je prítomná v hotových kúpených potravinách: ovocné jogurty, raňajky vo forme obilnín  atď. Domáci koláč alebo sušienka je užitočnejšou alternatívou. Po prvé, kontrolujete sami množstvo cukru – a pravdepodobne ho bude oveľa menej ako v továrňovom pečení. Po druhé, s najväčšou pravdepodobnosťou budete používať prírodné zložky – čerstvé ovocie a zeleninu, organickú múku, mleté ​​orechy, rastlinný olej a vajcia, a nie stabilizátory, zahusťovadlá a konzervačné látky.
 
Sladkosti by sa čas od času mali objavovať na stole – byť príjemnou, ale neodmysliteľnou súčasťou stravy.

Read More