Pochúťka jesene – tekvica

Suroviny tejto jesene sú, ako je zvykom, jablká, hrušky, cesnak, gaštany a hlavne tekvica. Nepoužíva sa len ako dekorácia na halloween ale dá sa skvele spracovať a umiestniť do Vášho jesenného jedálnička.

poléva

1.      Čo obsahuje?
Tekvica nielen, že poteší Vaše chuťové kanáliky ale je aj zdraviu prospešná. Obsahuje mnoho vitamínov, ktoré sú nesmierne dôležité. Napríklad sa v nej nachádza množstvo vitamínu C, aj napriek tomu, že nie je kyslá. Takisto aj vitamín B, ktorý pomáha pri vypadávaní vlasov, zbavovaní sa akné a zvyšovaní kvality pleti a nechtov. Taktiež zo sebou nesie neskutočné množstvo minerálov – draslík, meď, horčík a všetky z nich nám dokážu len a len pomôcť.

2.      Najchutnejšie druhy
Tak napríklad patizóny a cukety, patria do kategórie obyčajných tekvíc. Taktiež sem môžeme zaradiť tekvicu špagetovú, ktorú odporúčame na prípravu kompótu. Známa tekvica Hokkaido patrí medzi tekvice veľkoplodové a jej oranžová farba prezrádza prítomnosť veľkého množstva karoténu. Je vhodná na chutné polievky, omáčky a nátierky. Táto japonská tekvica je jedna z najobľúbenejších. Tekvica muškátová s bledozelenou farbou sa zas využíva na pečenie. Najznámejšou je odroda Butternut, ktorá má málo semienok a dá sa jesť aj surová, keďže už podľa názvu – má maslovo-orechovú chuť. Poznáme ešte tzv. prívarkovú tekvicu, ktorá je veľmi neskorá. Je to tekvica figolistá a v záhradkách je skôr raritou.

dýně

3.      Typy ako ju netradične a rýchlo pripraviť
Tekvicová maškrta bez pečenia– Tekvicu hokkaido po uvarení zmiešajte so smotanovým syrom, trochou hnedého cukru a rozmixujte. Dochuťte javorovým sirupom a škoricou a po polhodine v chladničke môžete podávať.
Tekvicová omáčka– Budeme potrebovať jednu šálku gréckeho jogurtu a pol šálky tekvicového pyré. Zmiešame ich dokopy a doplníme pár lyžicami javorového sirupu a špeciálnym korením pre tekvicové koláče. A jednoduchá zdravá omáčka k múčniku alebo jablkám je na svete.
 

Powered By WordPress | Ekta Directory